SESI TEMUBUAL
Tarikh : 19/01/2015
Masa : 2.30 petang-4.30
petang
Nama : Charles Welly Jaro
Jawatan : Pembantu Ehwal Ekonomi
Video :
Gambar :
KESIMPULAN
Berdasarkan sesi temubual ini kami telah
mempelajari pelbagai kaedah, cara pengurusan operasi dan pemprosesan lada hitam
dari ladang. Melalui sesi temubual ini dapatlah kami kaitkan dengan projek kami
iaitu rancangan perniagaan, Syarikat Lada Hitam DAA Sdn. Bhd.
- Proses lada hitam bagi Syarikat Lada
Hitam DAA Sdn. Bhd. melalui tiga peringkat iaitu :
- Penuaian
: dilakukan dari ladang apabila
terdapat 1-3 biji buah yang dah masak.
- Membanting : lada tidak boleh disimpan lebih dari
2 hari membanting perlu dijalankan bagi mengasingkan tangkai-tangkai
lada.
- Menjemur : tempoh penjemuran selama 3-4 hari.
- Proses lada hitam bagi mendapatkan lada
berkualiti eksport Syarikat Lada Hitam DAA Sdn. Bhd perlu melakukan tiga
pekara iaitu :
- Menampai
: bertujuan untuk mengasingkan saiz lada dengan menggunakan sieve
- Mengipas
: mengasingkan bijian ringan, tangkai, debu dan kulit lada.
- Spiral separator : pengasingan bijian ringan, debu dan benda asing yang tidak
berbentuk bulat.
- Pembungkusan dilakukan dengan menggunakan
lapisan dalaman menggunakan plastic dibungkus dengan kaedah pemanasan
supaya kedap udara. Lapisan beg kertas lapisan luaran akan dijahit.
- Gred lada hitam disarawak terdapat dua lebel iaitu :
No comments:
Post a Comment