Sunday, 25 January 2015

MINGGU KETUJUH : SESI TEMUBUAL DAN KESIMPULAN BAHAGIAN OPERASI


SESI TEMUBUAL 

Tarikh                          : 19/01/2015
Masa                            : 2.30 petang-4.30 petang
Tempat                        : Lembaga Lada Malaysia Bahagian Bintulu (Pemprosesan)


Nama                           : Charles Welly Jaro
Jawatan                       : Pembantu Ehwal Ekonomi
Video                          :
Gambar                       : 
      
          

KESIMPULAN
                       
Berdasarkan sesi temubual ini kami telah mempelajari pelbagai kaedah, cara pengurusan operasi dan pemprosesan lada hitam dari ladang. Melalui sesi temubual ini dapatlah kami kaitkan dengan projek kami iaitu rancangan perniagaan, Syarikat Lada Hitam DAA Sdn. Bhd.

  1. Proses lada hitam bagi Syarikat Lada Hitam DAA Sdn. Bhd. melalui tiga peringkat iaitu :
    • Penuaian :  dilakukan dari ladang apabila terdapat 1-3 biji buah yang dah masak.
    • Membanting  : lada tidak boleh disimpan lebih dari 2 hari membanting perlu dijalankan bagi mengasingkan tangkai-tangkai lada.
    • Menjemur : tempoh penjemuran selama 3-4 hari.
  2. Proses lada hitam bagi mendapatkan lada berkualiti eksport Syarikat Lada Hitam DAA Sdn. Bhd perlu melakukan tiga pekara iaitu :
    • Menampai : bertujuan untuk mengasingkan saiz lada dengan menggunakan sieve
    • Mengipas : mengasingkan bijian ringan, tangkai, debu dan kulit lada.
    • Spiral separator : pengasingan bijian ringan, debu dan benda asing yang tidak berbentuk bulat.
  3. Pembungkusan dilakukan dengan menggunakan lapisan dalaman menggunakan plastic dibungkus dengan kaedah pemanasan supaya kedap udara. Lapisan beg kertas lapisan luaran akan dijahit.
  4. Gred lada hitam disarawak terdapat dua lebel iaitu :





No comments:

Post a Comment